مقالات

مشعل

مشعل

مشعل دستگاهی است که انرژی حرارتی تولید می کند و این انرژی را از دو طریق تابشی و جابه جایی به اطراف منتقل می کند. ساز و کار آن به این صورت است که آن برای تولید گرما، در ابتدا به صورت تامین سوخت و هوای کافی با فشار مناسب صورت می گیرد.

سپس در مرحله بعد سوخت های مایع و جامد تبخیر شده و میزان سوخت و هوا به تناسب لازم می رسند. پس از ایجاد تناسب میان سوخت و هوا، نوبت به مخلوط کردن سوخت و هوا و در نهایت ایجاد جرقه می رسد. در مرحله نهایی و پس از ایجاد جرقه، آتش با سطوح انتقال حرارت مواجه می شود.

مشعل ها وظیفه ایجاد گرما در انواع دیگ ها، هیترها و حتی پکیج های گرمایشی را به عهده دارند و بعنوان قلب هرسیستم گرمایشی شناخته می شوند و با پاشش سوخت (گاز، گازوییل، مازوت) و اختلاط آن با هوا و عبور مخلوط سوخت و هوا از شعله پخش کن و سپس احتراق این مخلوط توسط ترانس جرقه زن، حرارت مورد نیاز را در داخل محفظه احتراق دیگ یا کوره ایجاد می نمایند.

سوخت مصرفی مشعل چیست؟

احتراق کامل سوخت حاصل تنظیم دقیق نسبت سوخت و هوا است. هرچه این نسبت با دقت بیشتری تنظیم شود راندمان احتراق بالاتر رفته و در نتیجه به سوخت کمتری احتیاج است. در مشعل های کوچک تنظیم هوای مورد نیاز احتراق مشعل توسط دمپر دستی انجام می شود، اما در مشعل های بزرگ این تنظیم به کمک دمپر اتوماتیک هوای مورد نیاز احتراق تامین می شود.

البته با توجه به آنکه دمای هوای دیگ موتورخانه و رطوبت آن در طول سال متغیر است، در مشعل های بزرگ، باید در هر فصل دمپر هوا مورد تنظیم مجدد قرار گیرند. امروزه مشعل‌های مدرن مجهز به یک سیستم کنترل هوشمند PLC هستند که به صورت اتوماتیک نسبت بین سوخت و هوا را در تمام طول شبانه روز و تمام فصول مختلف سال تنظیم می نمایند.

مشعل گازسوز ایران رادیاتور مدل RAN25

مشعل گازسوز ایران رادیاتور

اکنون انواع مشعل از نظر سوخت مصرفی را بررسی خواهیم کرد:

  • مشعل گازسوز

مشعل گازسوز یکی از پرکاربردترین و در دسترس ترین تجهیزات بشمار می آید. بدلیل دسترسی آسان گاز طبیعی در کشورمان در بسیاری از سیستم های گرمایشی از مدل گازسوز بهره می برند. این سری از سیستم ها به منظور ایجاد گرمایش و احتراق از گاز طبیعی استفاده می کنند.

کار این سیستم های گازسوز به این صورت است که با عبور جریان گاز از فیلتر با هوای احتراق ترکیب شده و شعله ایجاد می گردد. این سری از سیستم های گرمایشی نیز به دو دسته فن دار و بدون فن تقسیم بندی می شوند.

نوع گازسوز در هر دو مدل دارای سنسور فشار حساس می باشند که دبی و فشار گاز را کنترل می نماید، در صورتیکه سیستم با افت فشار و یا افزایش فشار رو به رو شود سنسورها وارد عمل شده و از طریق پرشر سوئیچ و صدور فرمان رله، دستگاه خاموش می شود و از این طریق ایمنی سیستم تامین می گردد. از برندهای معتبر گازسوز در بازار می توان به مشعل ایران رادیاتور اشاره نمود.

مشعل گازسوز ایران رادیاتور مدل F88

مشعل گازسوز ایران رادیاتور

  • مشعل گازوئیل سوز

مشعل گازوئیل سوز برای تامین سوخت مورد نیاز احتراق از گازوئیل بهره می برد. الکتروموتور در این نوع سیستم ها علاوه بر چرخش و به حرکت در آوردن فن، وظیفه ی چرخش محور پمپ گازوئیل را نیز به عهده دارند. بنابراین می توان در این تجهیزات پمپ نقش کلیدی و اساسی را ایفا می کند، این سری از تجهیزات در مناطقی که امکان دسترسی به سایر سوخت ها وجود ندارد گزینه ای ایده آل بشمار می آید.

مشعل گازوئیلی ایران رادیاتور مدل JPE 80/2

مشعل گازوئیلی ایران رادیاتور

  • مشعل مازوت سوز

یکی دیگر از سوخت های رایج مورد استفاده در مشعل ها مازوت یا همان نفت سیاه است. به طور معمول مازوت قیمت بالاتری نسبت به گاز طبیعی دارد و اغلب به عنوان سوخت دوم و جایگزین از مازوت به منظور تامین کننده ی سوخت مورد نیاز سیستم های گرمایشی بهره می برند.

مدل مازوت سوز در ظرفیت حرارتی متفاوتی وجود دارد که لازم است با توجه به نوع کاربرد آن، ظرفیت مناسب این مدل از سیستم های گرمایشی را انتخاب نمایید. به طور معمول از مدل مازوت سوز در مصارف صنعتی که نیاز به حجم بالایی از آبگرم دارند نظیر کارخانه های پخت سرامیک، صنایع ذوب فلزات و دیگر زمینه ها کارایی موثری دارند.

  • مشعل دوگانه سوز

مشعل ها برای تامین حرارت و شعله نیاز به سوخت دارند. اما با توجه به اینکه ممکن است در برخی مواقع یکی از سوخت ها یعنی گازوئیل و یا گاز در دسترس نباشد براحتی می توان از مدل دوگانه سوز بدون وقفه به کار ادامه داد.

این سری از سیستم ها طوری طراحی شده اند که توانایی کارکرد با گازوئیل و گاز را دارا می باشند. مدل دوگانه سوز نیز از بازدهی و راندمان بالایی برخوردار بوده و در زمینه های مختلف تجاری، مسکونی و یا صنعتی کارایی موثری دارند. در این خصوص شرکت های بسیاری در حال فعالیت بوده و با توجه به نیاز بازار و تقاضای مشتری این تجهیزات را با سطح کیفیت و تکنولوژی های متفاوت تولید و روانه بازار رقابت می نمایند.

مشعل دوگانه سوز ایران رادیاتور ID 2800

مشعل دوگانه سوز ایران رادیاتور

  • مشعل سه گانه سوز

مشعل سه گانه سوز همانطور که می توان حدس زد از سه نوع سوخت جهت ایجاد شعله و حرارت بهره می برند. سوخت های بکار رفته در این تجهیزات گاز، گازوئیل و مازوت می باشد که با توجه به نوع کاربرد و مصرف آنها می توان و در دسترس بودن هریک از سوخت ها از این محصولات به عنوان تامین کننده ی حرارت بهره مند شد. یکی از مزیت های مدل سه گانه سوز اینست که زمانیکه به یکی از سوخت ها دسترسی نداشته باشیم براحتی می توان از سوخت های جایگزین بهره مند شد.

قطعات مشعل

در بخش ذیل به توضیحات تکمیلی در خصوص اجزای تشکیل دهنده مشعل میپردازیم:

  • شیر قطع کننده دستی

    برای بررسی اجزای مشعل و انواع آن ابتدا به قطعات بکار رفته در این دستگاه اشاره داریم. یکی از اجزای بکار رفته در مشعل شیر قطع کننده می باشد که در ابتدای خط گاز قبل از اتصال شیر گازی به سیستم نصب می شود. نحوه ی عملکرد قطع کننده دستی به این صورت است که با بستن این شیر، جریان گاز به تمامی سیستم قطع می شود. و از این طریق می توان دستگاه جدا نمود. کارکرد این قطعه باید ۵/۱ برابر حداکثر فشار تغذیه باشد.

  • فیلتر

    از دیگر اجزای مشعل می توان به فیلترها اشاره داشت. اهمیت استفاده از فیلتر در این تجهیزات به این دلیل است که با شروع بکار مشعل و جریان گاز و احتراق مقداری ناخالصی و ذرات ریز وارد دستگاه می شود. زمانیکه مشعل دارای فیلتر باشد، از نفوذ ذرات خارجی، ذرات ریز خارجی به داخل مشعل مانع بعمل می آورد. به طور معمول فیلترهایی که در این سری از تجهیزات گرمایشی بکار گرفته می شود از جنس پلی پروپلین تهیه می گردد. پد های فیلتر دارای منافذی کوچک تر از ۵۰ میکرون است، که یکبار مصرف بوده و لازم است که به صورت دوره ای و مرتب نسبت به تعویض و یا تمیز کردن آن اقدام نمایید.

  • شیر برقی

    از دیگر اجزای مشعل می توان به شیر برقی اشاره داشت. این شیر از جنس آلومینیوم ساخته می شود، دارای یک سیم پیچ است که با ایجاد جریان برق سیم پیچ همانند یک میدان مغناطیسی عمل کرده و هسته آهنی به دیسک جذب می شود، و آن را به سمت بالا می کشد، در نتیجه مسیر جریان گاز باز می باشد. زمانیکه جریان برق قطع شود، جریان مغناطیسی از بین رده و دیسک مجددا به سمت پایین بر می گردد، و مسیر ورودی گاز مسدود می گردد.

  • رله کنترل

    از دیگر قطعات و اجزای مشعل می توان به رله کنترلی اشاره داشت. این قطعه همانطور که از نامش پیداست وظیفه ی کنترل و اعمال فرمان ورودی و خروجی به دستگاه را به عهده دارد. همچنین به کمک رله کنترلی میتوان هر نوع ایراد و خطای به وجود آمده در دستگاه را شناسایی و نسبت به رفع آن اقدام نمود. تمامی فرمان های دستی، اتوماتیک، نیمه اتوماتیک ابتدا به رله اعمال شده و از این طریق فرمان برای ادامه کار مشعل اعمال می شود.

  • الکتروموتور

    از دیگر اجزای مشعل که نقش مهمی در این سیستم ایفا می کند الکترومور آن می باشد. این قطعه به عنوان نیروی محرکه در این سیستم ها عمل کرده و با حرکت مستقیم پروانه یا همان فن هوای مورد نیاز برای تشکیل شعله و احتراق را تامین می کند. همچنین از دیگر وظایف الکتروموتور موجب چرخش پمپ سوخت می گردد.

  • فن با پروانه هوا

    یکی دیگر از اجزای مشعل ها می توان به فن یا پروانه هوا اشاره داشت. به طور معمول فن های بکار رفته در این سیستم ها از نوع گریز از مرکز بوده و روی محور الکتروموتور نصب می گردد. با روشن شدن دستگاه و دریافت انرژی از الکتروموتور پروانه شروع به چرخش کرده و هوا را با سرعت و فشار بیشتری منتقل می نماید.

  • دمپر تنظیم هوا

    از دیگر اجزای مشعل دریچه تنظیم هوا می باشد. بکار بردن این قطعه در مشعل از اتلاف و هدررفت انرژی مانع بعمل می آورد. نحوه ی عملکرد دمپرهای تنظیم هوا به این صورت است که به صورت خودکار با روشن شدن مشعل باز شده و زمانیکه دستگاه خاموش شود دمپر نیز به صورت بسته قرار می گیرد. که همین امر موجب شده هوای گرم ایجاد شده درون دستگاه به سرعت به بیرون منتقل نشود، و به این ترتیب از اتلاف انرژی مانع بعمل می آورد.

  • ترانس جرقه

    از دیگر اجزای مشعل می توان به ترانس جرقه اشاره داشت. نحوه عملکرد ترانس جرقه به این صورت است که با بالابردن دمای سوخت و هوا در زمان استارت و شروع احتراق، مخلوط هوا و سوخت سریع تر به نقطه اشتعال رسیده و شعله تشکیل می شود. در واقع ترانس جرقه با ایجاد ولتاژ بالا در دوسر خروجی می تواند جرقه ی قدرتمندتری ایجاد کنه که در نهایت موجب مخلوط هوا و سوخت می گردد.

  • الکترود جرقه

    از دیگر اجزای مشعل الکترودهای جرقه می باشند، نحوه ساختار این قطعه به این صورت است که از یک عایق سرامیکی و میله ی فلزی از جنس آلیاژ نیکل کروم تهیه شده، الکترودها بین جرقه زن قسمت فلزی مشعل قرار گرفته است. وظیفه ی آنها ایجاد جرقه و عاملی برای روشن کردن سوخت و هوا می باشد.

مشعل چگونه کار می کند؟

  1. در مشعل های فن دار شروع عملکرد بر اساس فرمان ترموستات دیگ یا هیتر و طبق برنامه زمانبندی رله مشعل می باشد. به این ترتیب که ابتدا طبق فرمان رله فن هوادهی مشعل به مدت حدود 30 تا 60 ثانیه روشن شده و سپس ترانس جرقه زن مشعل شروع به ایجاد جرقه نموده، سپس شیر برقی سوخت مشعل (گاز، گازوئیل یا مازوت) باز شده و سوخت از شیر برقی عبور کرده و وارد محفظه احتراق دیگ یا هیتر می شود. اکنون با وجود جرقه ترانس، شعله در جلوی شعله پخش کن مشعل تشکیل می گردد.
  2. پس از تشکیل شعله، دیگر نیازی به جرقه یا قوس الکتریکی نیست و با فرمان فتوسل یا یون، عملکرد ترانس جرقه زن متوقف گردیده و مشعل به عمل احتراق خود تا زمان رسیدن فرمان خاموش شدن از طریق ترموستات ادامه می دهد.
  3. الکتروموتورفن هوادهی مشعل ها بر اساس ظرفیت مشعل تک فاز یا سه فاز بوده و دارای  2900 دور در دقیقه می باشند.
  4. معمولا بدنه ی اغلب مشعل های گازوئیلی و گازی از نوع آلومینیوم ریخته گری است که قطعات موردنیاز برای عملکرد مشعل بر روی آن نصب می گردند.
مشعل گازسوز شوفاژکار

مشعل گازسوز شوفاژکار

سوخت مصرفی مشعل چقدر است؟

  • به ازای هر 300 متر افزایش ارتفاع از سطح دریا بدلیل کاهش غلظت هوا، راندمان احتراق سوخت انواع مشعل ها حدود 4% کاهش می یابد.
  • ارزش حرارتی هر متر مکعب گاز طبیعی تقریبا معادل K.cal 9200 می باشد.
  • ارزش حرارتی هر لیتر گازوئیل تقریبا معادل K.cal 8500 می باشد.
  • ارزش حرارتی هر کیلوگرم گازوئیل تقریبا معادل K.cal 10500 می باشد.

    مشعل گازی شوفاژکار

    مشعل گازی شوفاژکار

راهنمای خرید مشعل

  •  کلیه مشعل های ارائه شده در سایت فروشگاه چشمک دارای قیمت مناسب بوده و تخفیف‌های مورد نظر مصرف کنندگان در این قیمت‌ها لحاظ گردیده است.
  • چنانچه پس از مطالعه مطالب ارائه شده فوق، سوالات بیشتری جهت تصمیم‌گیری برای خرید انواع مشعل گازی، گازوئیلی، دو گانه سوز و سه گانه سوز مورد نیاز دارید، می‌توانید پس از تماس با فروشگاه چشمک و بخش کارشناسان فروش مشاوره بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *