مقالات

طراحی و ساخت استخر

طراحی و ساخت استخر
آیا درباره فرآیند طراحی و ساخت استخر چیزی می دانید؟ شنا ورزش مفرح و جذابی است که هم به صورت حرفه ای و هم در غالب یک تفریح لذت بخش، طرفداران بسیاری دارد. شناگران برای انتخاب محل شنا تنها دو گزینه دارند. اولی سواحل دریاها، که جزئی از طبیعت اند و معمولاً دسترسی به آن ها برای همه آسان نیست و دیگری استخر ها که ساخته دست انسان بوده و تقریباً در همه جا در دسترس اند.
مطمئناً شما هم حداقل برای یک بار تجربه شنا در استخر و یا سایر مجموعه های آبی مانند پارک های آبی را داشته اید. اما آیا تا بحال به پروسه ساخت استخر شنا اندیشیده اید؟ آیا در حیاط خانه خود فضای خالی و مناسبی دارید یا اینکه به تازگی ویلایی خریداری کرده‌اید و قصد دارید تا در حیاط آن استخری بسازید؟ آیا تا به حال به طور کلی فکر داشتن استخر خانگی از ذهنتان عبور کرده است؟ در این مطلب آن چه که در رابطه با طراحی و ساخت استخر ویلایی نیاز دارید را به شما خواهیم گفت.

انواع استخر

  • استخر عمومی

استخر عمومی به استخر هایی گفته می شود که در مراکز عمومی و ورزشی برای آموزش و تفریح عموم ساخته شده است. استخر عمومی به صورت استخر سرباز( معمولا در باغ و حیاط خانه‌های ویلایی، تراس ساختمان و یا حتی پشت بام ساخته می‌شوند)، استخر سرپوشیده، استخر کودکان و استخر هایی با اعماق مختلف وجود دارد. در این استخر ها سکوی شیرجه نیز وجود دارد. البته قرار دادن سکو در استخر هایی با عمق مناسب انجام می پذیرد.

  • استخر خصوصی

به این استخر ها، خانگی نیز می گویند. همان طور که مشخص است این استخر ها کوچکتر از استخر عمومی بوده و در منازل برای استفاده شخصی ساخته می شود. ساخت استخر خانگی به دو صورت دائمی و موقت انجام پذیر است. استخر های موقتی را می توان در فصل سرد جمع آوری نموده و در فصل گرم مجددا مستقر نمود.

  • استخر قهرمانی

همان طور که از نام آن مشخص است از این استخر ها در مسابقات بین المللی و قهرمانی استفاده می شود. برای ساخت استخر قهرمانی از استاندارد های تعیین شده فدراسیون شنا استفاده می شود. استخر قهرمانی در تمام طول سال باید قابل استفاده باشد به همین سبب به صورت پوشیده ساخته می شود.

  • استخر درمانی

در گذشته های دور انسان به خواص درمانی آب پی برد و از آن زمان با بررسی و آزمایش های مختلف به اهمیت آب درمانی بیش از پیش پی می برند. هدف از ساخت استخر درمانی، از بین بردن درد و بهبود عملکرد بدن می باشد. امروزه استفاده از استخر های درمانی بین مردم بسیار رواج یافته است. طراحی و ساخت استخر را می توان در گروه های مختلف تقسیم بندی نمود:

  1. استخر های آب گرم
  2. حوضچه های آب سرد
  3. سونای گرم و خشک
  • استخر گردابی

نوعی دیگر از استخر ها، استخر های گردابی است. این استخرها همان جکوزی می باشند که به علت اینکه اولین شرکتی که به تولید انبوه آن پرداخت، شرکت جکوزی بود، در بین مردم به این نام شناخته می شود.
جکوزی دارای خواص درمانی و آرامش بخش هستند. در استخر های گردابی یا همان جکوزی آب از راه تعدادی نازل با فشار زیاد به استخر هدایت می شود و از این طریق و برخورد با قسمت های مختلف بدن همانند پاها ، گردن و …. موجب آرامش می شود.

  • استخر هوایی

استخر های هوایی هم تقریبا مشابه جکوزی می باشد. در این استخر ها هوا از طریق نازل ها به داخل آب هدایت می شوند. این نازل ها در کف استخر ها تعبیه شده اند. استخر های هوایی به پمپ بزرگتری نیاز دارند زیرا جریان هوا از کف استخر دمیده شده که دارای فشار بالایی است به همین سبب ساخت استخر هوایی قیمت بالاتری دارد. حباب های ایجاد شده در استخر های هوایی به سمت بالا حرکت نموده و در نهایت به سطح آب رسیده و وارد هوا می شوند.
در مقایسه این دو مدل می توان گفت استخر هایی خواص درمانی بیشتری دارند و به علت هزینه بالا در مراکز درمانی و توان بخشی استفاده می شود.

طراحی و ساخت استخر

مقدمات طراحی و ساخت استخر

پیش از شروع به کار، باید دقیقا همه مراحل کار و جزئیات را مشخص کنید. در واقع باید تعیین کنید که استخر خود را چگونه می‌خواهید بسازید، بطور مثال سیمانی، سرامیکی یا پیش ساخته ؟ بودجه شما در ساخت استخر خانگی بسیار حائز اهمیت است. قبل از هرچیز مبلغی را که می‌خواهید برای این کار هزینه کنید، به طور دقیق تعیین نمایید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که غیر از هزینه اولیه ساخت استخر خانگی، باید مبلغی را هم به طور سالیانه برای حفظ و نگهداری استخر و همچنین هزینه آب و برق کنار بگذارید.
در قدم بعدی باید فضایی را که می‌توانید به این کار اختصاص دهید، به طور دقیق مشخص کنید و ابعاد استخر را نیز محاسبه کنید. بهتر است محلی را به استخر اختصاص دهید که آفتاب‌گیر خوبی داشته باشد. برای اینکه بتوانید هزینه‌های گرم شدن آب را کاهش دهید، هوشمندانه است که مکانی را در نظر بگیرید که بیشترین تابش نور خورشید را جذب کند. باید مد نظر داشت که در اطراف محل استخر ویلایی، درختانی با ریشه‌ های زیاد وجود نداشته باشد.
علت این گفته این است که با رشد تدریجی این ریشه‌ها در خاک زیر یا اطراف استخر، موجب آسیب دیدن ساز و کار استخر و سیستم لوله‌کشی و تخلیه آب می‌شود. همچین اگر درختی نزدیکی استخر خانگی باشد، ضمن ایجاد سایه و کاهش نورگیری آن، با ریخته شدن برگ‌ها و صمغ آن، آب را کثیف می‌کند و در کف استخر نیز رسوب می‌کند. بنابراین دردسر نظافت و هزینه نگهداری افزایش می‌یابد.

حالا طرحی را که مدنظرتان است، روی کاغذ بیاورید. آن‌چه را که در ذهن دارید، با خطوط ساده رسم کنید. لازم نیست طراحی شما حرفه‌ای و اصولی باشد. شما فقط می‌خواهید تصورات خود را روی کاغذ بیاورید تا بتوانید راحت‌ تر آن را برای متخصص یا پیمانکار بیان کنید. در ادامه چند مدل استخر خانگی را به شما پیشنهاد می‌دهیم. با این حال در نظر داشته باشید که جهت انتخاب مدل ظاهری استخر، به این لیست محدود نیستید.

طراحی و ساخت استخر

طراحی استخر 

استخر خانگی مدل ‌های مختلفی دارد که این مدل‌ های گوناگون بیشتر به ویژگی‌های ظاهری آن‌ها بازمی‌گردد. انتخاب مدل استخر متناسب با محیط خانه‌ تان می‌تواند زیبایی خانه را چندین برابر افزایش دهد. اگر دنبال ساخت استخر ارزان هستید از انتخاب فرم های پیچیده اجتناب کنید.

  • استخر مستطیلی

اکثر افراد ترجیح می‌دهند که شکل ساده و کلاسیک مستطیلی را انتخاب کنند تا از حداکثر فضای موجود خود استفاده کنند. هم‌چنین این انتخاب ساده باعث می‌شود هزینه‌های ساخت بالاتر نرود. ضمن اینکه استخر مستطیلی برای شنا نیز مناسب ‌تر است. در مجموع می‌توان گفت استخر مستطیلی هنگامی که فضای محدودی در اختیار دارید بهترین انتخاب است. می‌توانید از مبلمان برای اطراف این نوع استخر استفاده کنید تا جلوه‌ ی جذاب‌ تری به خود بگیرد.

  • استخر دایره‌ای

استخر های منحنی شکل به صورت دایره، نیم‌دایره یا بیضی نیز همیشه گزینه ‌های جذابی برای انتخاب و ساخت هستند. این نوع استخر ظاهری متفاوت از حالت سنتی و کلاسیک دارد که بسته به فضایی که در اختیار دارید می‌تواند حالتی چشم‌نواز به خود گیرد. می‌توانید از گیاهان و بوته ‌های کم ارتفاع برای تزئین فضای دور این نوع استخر استفاده کنید.

  • استخر توکار

این گزینه برای خانه ‌های ساحلی که حداقل فضا را در اختیار دارند برای اینکه در محیط خانه‌شان استخر داشته باشند بهترین گزینه است. این مدل استخرها که اغلب از نوع پیش‌ساخته هستند، درون فضای آماده‌سازی شده مورد نظر تعبیه می‌شوند.

  • استخر روی سطح زمین

مدلی از استخر که معمولا لبه‌ ها و کناره‌های چوبی یا سنگی دارد و به جای قرارگیری درون زمین، مانند یک وان بزرگ بر روی سطح زمین قرار می‌گیرد. در این نوع، کناره‌های استخر در چند سطح متفاوت ادامه پیدا می‌کنند تا بتوان عمق قابل استفاده را بیشتر کرد. از این کناره‌ها می‌توان به عنوان نیمکت استفاده کرد و با قرار دادن بالشتک‌هایی در اطراف آن، فضای زیبایی به آن بخشید.
انواع دیگر استخر می‌تواند شامل مواردی مانند طرح مارپیچ، نمای سنگی، شیشه‌ای و حتی استخری با طرح‌های دلخواه شما باشد.

طراحی و ساخت استخر

مراحل طراحی و ساخت استخر

  1. تهیه نقشه دو بعدی و سه بعدی
  2. انتخاب مکان از لحاظ جغرافیایی برای استخر و تصفیه خانه
  3. انجام آزمایشاتی بر روی خاک و بررسی پارامترهای استقامت برای ساخت
  4. تعیین جنس و سایز لوله ها و اتصالات با توجه به شرایط آب و هوایی محل احداث استخر
  5. محاسبات عمرانی مانند : تععین سایز میلگرد ها و و تعیین مقاومت بتن
  6. مشخص نمودن محل مناسب برای گود برداری و علامت گذاری
  7. عملیات گود برداری
  8. هموار کردن کف و دیوارهای استخر
  9. آجر چینی دیوار استخر
  10. آرماتور بندی استخر
  11. لوله گذاری استخر
  12. عایق کاری و آب بندی استخر
  13. انجام سرامیک کاری استخر
  14. تجهیز استخر به برق برای روشنایی آن
  15. استفاده از کاشی برای استخر
خاکبرداری استخر
  • در طراحی و ساخت استخر خاکبرداری و گودبرداری جزء عملیات عمرانی بسیار پر خطر می باشد که عدم رعایت اصول ایمنی صدمات غیرقابل جبران جانی و مالی را بدنبال خواهد داشت. خاکبرداری در پای شیب ها با خطر رانش خاک همراه است یا گودبرداری جهت ساخت ساختمان های بزرگ که به طور متداول دارای چندین طبقه در زیر زمین هستند امکان ریزش جداره خاکبرداری و یا خراب شدن سازه های مجاور گردد.
  • در خاکبرداری استخر ها در صورتی که در زمینی مسطح و باغ باشد خطری  از بابت ریزش ساختمان های مجاور و یا رانش خاک را نخواهیم داشت اما چنانچه زمین شیب دار باشد با توجه به ابعاد استخر باید تمهیدات لازم در صورت لزوم جهت جلوگیری از رانش قسمت گود شده صورت گیرد.
  • در ساختمان های که استخر در طبقات بالایی و بین طبقات طراحی شده احتیاجی به خاکبرداری نبوده و باید وزن سازه استخر و حجم آب آن محاسبه شده و در محاسبات سازه و پی لحاظ گردد .
  • در خاکبرداری استخر باید توجه داشت که عمق و دیواره استخر حداقل ۳۰ سانتیمتر بیشتر از ابعاد تمام شده استخر در نظر گرفته شود .
  • در هنگام گودبرداری در صورتی که  رنگ خاک بخشی از دیواره گودبرداری تیره تر از رنگ بقیه خاک آن  باشد، احتمال وجود حفره و یا چاه های  فاضلاب درحوالی مرز گودبرداری باشد و باعث عدم پایداری درآن قسمت گردد. بنابراین بسته به نوع پدیده باید راه حل های پایدارسازی جانبی برای آن محدوده درنظر گرفت شود.
  • مناطق با سطح آب زیرزمینی بالا باید تمهیدات لازم جهت زهکشی و ایزولاسیون استخر صورت گیرد. در این شرایط باید آب کشی صورت گیرد که با استفاده از پمپ های مکش آب (کف کش) آب های سطحی را از محل خارج کرده و یا با استفاده از ایجاد چند جاه جذبی در اطراف استخر مورد نظر.
  • تا جایی که امکان دارد در زمان شب و هنگام بارندگی از خاکبرداری در کنار مرز گودبرداری جلوگیری گردد. درمواقعی که خاکبرداری در چنین شرایطی  الزامی است، خاکبرداری در حضور و نظارت مهندس ناظر انجام گیرد.
بتن مگر استخر
  • بتن مگر یا همان بتن رگلاژ کف قالب بندی فونداسیون می باشد با سیمان بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم در هر مترمکعب و ضخامت آن بین ده تا پانزده سانتی متر می باشد و از هر طرف فونداسیون به همین مقدار بیشتر ریخته می شود به دلیل سهولت در اجرای قالب بندی، به این نوع بتن، نظافت هم گفته می شود.
  • در طراحی و ساخت استخر برای اینکه آرماتور های استخر با خاک تماس مستقیم نداشته باشد و سطح صافی داشته باشیم که بتوانیم فاصله بین آرماتور ها را دقیق اجرا کنیم و دلیل اصلی دیگر در استفاده از بتن مگر در ساخت استخر این است که خاک آب بتن را جذب می کند و بتن آب را برای انجام واکنش داخل خود احتیاج دارد، بتن درصدی از سیمان و آب خود بر روی خاک از دست می دهد و  عیارش پایین می آید با از دست دادن آب و سیمان بستر زیر بتن تبدیل به تفاله می گردد و این باعث ضعیف شدن بتن می شود  به همین دلیل بر روی خاک یک لایه بتن مگر ریخته ماله کشی شده و  پس از گذشت ۳ الی ۴ ساعت با توجه به دمای محیط با پاشیدن آب سطح بتن را به مدت ده ساعت مرطوب نگه می داریم  و پس از گذشت یک روز می توانید روی بتن مگر راه رفته و عملیات بعدی را شروع کنید.
  • در مواردی که خاکبرداری استخر بیش از حد لازم انجام شود نیز می توان برای تراز کردن کف و پر کردن فضاهای خالی از بتن مگر استفاده کرد.
آرماتور بندی استخر
  • آرماتوربندی استخر کاری تخصصی میباشد و دقت و نظارت جدی بر آن لازم است. در ساختن که تمام بار وارد آمده از طرف آب توسط کف و دیواره ها تحمل می شود  که در این شرایط مقاومت پی را آرماتورها به عهده دارند. قبل از ریختن بتن استخر لازم است مهندس ناظر از آرماتوربندی فونداسیون بازدید کرده و تا انتهای بتن ریزی نظارت مستمر و مستقیم داشته باشند.
  • تحت هیچ شرایطی از آرماتورهای زنگ زده و یا آغشته به روغن نباید استفاده شود در صورت آغشته بودن آرماتورها به روغن یا زنگ زدگی آنها، باید قبل از اجرای آرماتوربندی زنگ زدی و یا روغن روی آرماتورها را پاک کرد و سپس اقدام به بتن ریزی کرد.
  • خاموتهای مصرفی باید حداکثر ۲۰ سانتی متر از یکدیگر فاصله داشته باشند
    میلگرد های مورد استفاده در ساخت استخر باید توسط قیچی مخصوص بریده شود و از بریدن میلگردها به کمک دستگاه هوا برش خودداری شود زیرا حرارت آن باعث افت کیفیت میلگرد می شود.
  • فاصله بین میلگردها و قالب باید حداقل ۲٫۵ سانتیمتر باشد تا میلگردها دارای پوشش بتنی با ضخامت مناسب باشند وبا پیوستگی بین بتن و میلگرد، از میلگردها در برابر خوردگی محافظت کند.
  • در هنگام آرماتوربندی استخر باید توجه داشت که میلگردها نباید مستقیما بر روی زمین قرار بگیرند و استفاده از خرک، ۴تراش ،اسپیسر و یا چوب گرد
  • در زیر آن به صورتی که حداقل ده الی پانزده سانتیمتر بالاتر از سطح زمین باشد ضروری است.
  • میلگردهایی که زنگ زدگی آنها در حد پوسته شدن می باشد مجاز نیست و ناحیه خورده شده میلگردها باید در حدی باشد که براحتی با برس کشی، گونی کشی وناخن زنگ آن را  بتوان پاک کرد و زنگ بیشتر را باید با ماسه پاشی یا روش های دیگر پاک نمود.
  • در مناطق سرد باید توجه داشت که در هوای سرد با دمای کمتر از ۵- سانتیگراد میلگرد ها را نبایدخم کرد و باید سرعت خم کردن را کم نمود و یا قطر خم را بزرگتر کرد.
  • بستن میلگرد ها باید با مفتول ۱ الی ۱٫۵ میلیمتری گالوانیزه صورت گیرد و یا از مفتول های فولادی فنری جدید و یا سیمهای پلاستیکی نیز امکان پذیر می باشد. جوش دادن میلگر های متقاطع مجاز نیست.

طراحی و ساخت استخر

لوله کشی استخر
  • سیستم سیرکولاسیون استخر که در تماس مستقیم با آب استخر قرار دارند باید از موادی ساخته شده باشد که غیر سمی، مقاوم در برابر خوردگی و همچنین مقاوم در برابر فشار باشد . موادی مانند مس، فولاد زدزنگ، چدن، چدن نشکن، پلاستیک و سایر موادی که مورد تایید برای استفاده در آب آشامیدنی باشد قابل قبول می باشد.
  • سیستم سیرکولاسیون استخر بایدبه گونه ای طراحی شود که سرعت حرکت آب در جهت خروجی پمپ سیرکولاسیون نباید از ۳ متر بر ثانیه بیشتر شود و همچنین از ۱٫۶ متر بر ثانیه در جهت مکش.
  • سایز لوله کشی باید توسط مهندس مکانیک با توجه به هد مربوطه طراحی شود. تمام تجهیزات و لوله کشی ها جهت تخلیه استخر باید با اتصالات مناسب مانند پیچ تخلیه ،شیر تخلیه و سایر اتصالات مناسب استخر اجرا گردد.
  • در طراحی و ساخت استخر تمام لوله کشی های استخر برای جلوگیری از تضعیف در فشار آب باید به اندازه کافی نزدیک هم باشند و همچنین تمام لوله کش های مکش استخر باید ترجیحاً در جهت یک شیب مناسب به سمت پمپ استخر هدایت شود.
  • تمام لوله های ورودی و خروجی استخر باید مجهز به شیر های تخلیه ودرپوش باشد تا لوله ها را در فصل سرما برای جلوگیری از انبساط و انقباض بتوان از آب تخلیه کرد و خشک نگه داشت.
  • تمام لوله های و شیرآلات که نمایان می باشند باید به طور واضح علامت گذاری شده و عملکرد آن مشخص شود.
  • استخر ها باید به گونه ای طراحی گردد که به طور مداوم عملیات حذف آب های سطحی را بتواند انجام دهد و تجهیزات استخر باید بر همین اساس طراحی و اجرا شود.
  • در سیستم تصفیه استخر لوله کشی به سمت پمپ هدایت شده و آب توسط پمپ مکش شده و پس از گذشتن از فیلتر و مبدل (در صورت داشتن گرمایش) تحت یک فشار مثبت مجدداً به استخر بر می گردد.
  • در لوله کشی استخر باید به لوله کشی دیگر فضاهای مرتبط با آن نیز توجه کرد حمام، دستشویی، سیرکولاسیون،گرمایش، فیلتراسیون، تجهیزات ضد عفونی و تمام تجهیزاتی که باید به همراه آن نصب شود.
  • سیستم لوله کشی استخر باید به گونه ای طراحی شود که قابلیت چرخش ۱۰۰ درصد آب استخر را داشته باشد و با شیر های مربوطه مجهز گردد.
  • لوله کشی استخر در یک سیکل مدار بسته می باشد و با توجه به فاصله موتورخانه از استخر و روباز یا سربسته بودن استخر تاسیات آن متفاوت است. در استخر ها با توجه به نیاز و نوع استفاده از استخر سیستم های متفاوتی قابل احرا می باشد . به طور مثال سیستم های تاسیساتی در استخرهای سرپوشیده و پارک های آبی با سیتم مورد استفاده در استخر های خانگی و باغی متفاوت است و طبعا لوله کشی کمتر و سیستم ساده تری جهت استخرهای خانگی مورد استفاده قرار می گیرد.
تصفیه استخر
  • هر استخر شنا باید دارای سیستم سیرکولاسیون باشد که بتواند از نظر شیمیایی آب استخر را در حالت تعادل نگه دارد وآب استخر را ضدعفونی کند. سیستم تصفیه استخر باید شامل: پمپ، فیلتر، لوله کشی، تجهیزات تغذیه شیمیایی و دستگاه های کنترل و نظارت باشد.
  • سیستم تصفیه استخر باید بتواند عملیات سیرکولاسیون آب یک استخر را در ۶ ساعت یا کمتر انجام دهد .  استخرهای موج، جکوزی و استخر هایی با کاربرد خاص هر کدام زمان تصفیه مربوط به خود را دارند.
  • متریالی که برای سیستم تصفیه استخر استفاده می گردد باید غیر سمی ، مقاوم در برابر خوردگی و قادر به تحمل فشار زیاد باشد.
  • تجهیزات پمپاژ شامل یک پمپ  و موتور باید برای چرخش آب استخر ارائه شود. پمپ استخر باید سرعت گردش جریان آب و نرخ شستشوی معکوس فیلتر (بک واش) را فراهم کند.
  • پمپ باید خودکار باشد . یک گیج تعیین فشار و مکش باید بر روی هدر مکش پمپ نصب شده باشد و فشار سنج باید در سمت تخلیه پمپ نصب شده باشد
  • پمپ و موتور باید به راحتی برای بازرسی و خدمات قابل دسترس باشند.
  • یک دبی سنج یا دستگاهی دیگر که  مداوم نرخ جریان گالن در هر دقیقه در سیستم چرخش را نشان دهد باید فراهم شود. اگر از فیلتر شن و ماسه استفاده می شود، یک دستگاه باید برای اندازه گیری سرعت جریان شستشوی معکوس در گالن (لیتر) در هر دقیقه ارائه شود. و دبی سنج باید ظرفیت اندازه گیری حداقل ۱٫۵ برابر نرخ جریان طراحی چرخش باشد و همچنین ۱۰ درصد از نرخ جریان واقعی باشد.
  • سیستم سیرکولاسیون استخر  باید قسمت ورودی ، تعداد و محل آن باید طراحی شود  تا مطمئن شویم  تزریق مواد ضدعفونی کننده نگهداری مواد ضد عفونی کننده به صورت یکنواخت در سراسر استخر شنا صورت گیرد .
  • همه تجهیزات باید مطابق با دستورالعمل کارخانه سازنده نصب و نگهداری شود. راهنمای عملیات ارائه شده توسط مشاور و طبق دستورالعمل کارخانه سازنده برای عملیات و تعمیر و نگهداری از تجهیزات بایستی حفظ و در دسترس نگه داشته شود.
  • سیستم تصفیه بر اساس حجم آب استخر ها متفاوت بوده و برای هر استخر باید طراحی شود. شرکت پارسیان استخر با داشتن کادر مجرب این کار را انجام داده و بر اساس فاصله استخر تا موتورخانه و تصفیه خانه پمپ و فیلتر مناسب با آن استخر طراحی شده و لیست ای از برند های مختلف را در اختیار کارفرما قرار می دهد تا براساس نیاز ، بودجه ، سلیقه و با تکیه بر تجربه شرکت پارسیان بتوانند بهترین را انتخاب کنند.
  • در طراحی تصفیه خانه استخر برای استخر های با حجم بیتر از ۳۵ مترمکعب باید توجه داشت که پمپ و فیلتر به تنهایی قادر به تصفیه کامل استخر نمی باشند و مسلماً تجهیزات ضدعفونی دیگری مانند : ازن ، کلر زن، دوزینگ پمپ و …  باید به سیستم تصفیه استخر اضافه گردد.
  • در صورتی که سیستم گرمایش احتیاج باشد علاوه بر پکیج های گرمایش استخر یا دیگ و مشعل باید از مبدل حرارتی و پمپ گرمایشی نیز برای انتقال بهتر گرما به آب استخر نیز استفاده شود.
  • درمرحله قبل از بتن ریزی و لوله کشی باید کلیه سیستم ها و دستگاه های مورد نیاز مشخص شده تا لوله کشی های لازم صورت گیرد.

طراحی و ساخت استخر

بتن ریزی استخر
  • در عملیات بتن ریزی، بتن آماده به وسیله میکسر به محل ساخت استخر آورده می شود.
    از اضافه کردن آب به بتن حمل شده توسط میکسر بدون اجازه مهندس ناظر جداً خودداری گردد. ( در برخی مواقع کارگران برای راحتی کار خود و روانی بیشتر  به آن آب اضافه می کنندکه این امر از مقاومت بتن به شدت می کاهد)
    قبل از بتن ریزی استخر حتماً باید درون قالب  دیواره استخرکه آرماتور گذاری شده از خاک ها و نخاله های ساختمانی کاملاً پاکسازی گردد.
    معمولا ً در هنگام تخلیه بتن از میکسر مقداری از بتن اولیه که به استخر ریخته می شود دارای دانه بندی نا مناسبی می باشد. باید دقت کرد که این بتن با کیفیت پایین جهت بتن ریزی ساخت استخر قرار نگیرد.
    در صورتی که برای قالب بندی دیواره استخر یک طرف آن بلوک چینی شده است برای جلوگیری از جذب آب بتن استفاده از پوشش پلاستیکی الزامی است
  • در زمان بتن ریزی استخر باید از دستگاه ویبره استفاده کرد. حداکثر ۲۵ دقیقه بعد از آماده شدن بتن و توقف همزدن بتن در محل مورد نظر باید بتن را مصرف کرد  به  عبارت دیگر باید بتن پس از آماده شدن بلافاصله مصرف شود. حدود ۲۵ دقیقه پس از ساخت بتن و توقف هم زدن بتن سخت شدن و گیرش بتن شروع می گردد
  • در طراحی و ساخت استخر بتن استخر باید به آرامی ویبره شود. بیرون آرودن ویبراتور از بتن باید قبل از ظاهر شدن دوغاب سیمان صورت می گیرد..
  • جهت پرکردن تمام فضا هاب بین قالب استخر و دیوار باید بتن به اندازه کافی روان باشد تا بتواند تمام منافظ را پر کند، همچنین قبل از بتن ریزی استخر باید کف و جداره قالب ها از مواد زائد کاملا ً تمیز گردد
  • موقع بتن ریزی سطح میلگردها  باید کاملاً  تمیز بوده و از زنگزدگی ، روغن ،گل، غبار و هر چیزی که مانع پیوستگی بتن و میلگرد می شود پاک باشد.
  • در ساخت آن از شات کریت یا بتن پاششی نیز می توان استفاده کرد.
  • بتن پاششی در سال های اخیر اهمیت خاصی پیدا کرده است. یکی از مزایای استفاه از بتن پاششی در ساخت هدر رفتن کمتر بتن و چسبندگی که این بتن با ریختن مواد قوام آور دارد باعث حداقل ریخت و پاش و بازگشت بتن می شود و همچنین دیگر نیاز به قالب بندی دیواره استخر نبوده و هزینه ساخت پایین تر می آید.
  • ماده افزودنی که برای بتن پاششی استفاده می شود برای افزایش استحکام بتن است و همچنین این مواد باعث آب بند شدن بتن پاششی می گردد و همچنین این ماده از ایجاد ترک های احتمالی در بتن جلوگیری می کند و از دیگر موارد این مواد مانع از ایجاد خطراتی که در اثر تغییرات ناگهانی دما و کاهش زمان نگهداری آن می شود.
  • در هنگام بتن ریزی باید مراقب لوله های تاسیسات استخر بوده و در کف استخر بیش از حد مورد نظر بتن ریزی نشود به گونه ای که سر لوله های مکش و دهش استخر بیرون از بتن باقی بماند.
  • پس از بتن ریزی باید سطح روی بتن به سرعت توسط ماله کشی صاف شود و هیچ گونه خلل و فرجی در سطح بتن نباشد . از ریختن نا به جای هر گونه مواد افزودنی بدون هماهنگی و محاسبه در بتن جهت آب بند کردن استخر جداً خودداری کنید چون روانی و یا سفتی بیش از حد بتن باعث ایجاد تر ک بر روی سطح استخر شده و بتن پوک و  یا سفت می شود که در هر دو صورت آب بند کردن استخر به سختی صورت می گیرد.
کاشی کاری استخر
  • در طراحی و ساخت استخر کاشی کاری یکی از قدیمی ترین اشکال هنر در جهان می باشد که قدمت آن به  ۵۰۰۰ سال پیش می رسد، امروزه کاشیکاری های مختلف را علاوه در ساخت و ساز می توان در بسیاری از دکوراسیونهای داخلی و یا حتی در زیباسازی های شهری دید.
  • قبل از اجرای کاشی کاری استخر باید دیوارها به لحاظ تراز و شاقول بودن و قائم بودن زوایا و کف استخر نیز از لحاظ شیب بندی و تراز مورد نظر کنترل شود و اگر نواقصی در زیرسازی باشد باید کاملاً نواقص بر طرف شده سپس اقدام به کاشی کاری کرد.
  • سطحی که روی آن بایدکاشیکاری شود  نباید پوششی از کاهگل، گچ و خاک، گچ یا هر نوع ملات دیگری غیر از ماسه و سیمان وجود داشته باشد.
  • کاشی را قبل از نصب ‌نباید مدت زیادی در آب قرار داد که زنجاب شود‌، کافی است کاشی را در آب فرو بر‌د‌ه و به کار برد. عرض بند در کاشی کاری استخرها همیشه باید ۲ تا ۳ میلی متر باشد تا بندها با ملات پر شود.
  • سرامیک بر روی بستری از ملات که با تخته ماله سطح آن را صاف شده است نصب می کنند. باید توجه داشت که موقع نصب سرامیک، اندود ملات نباید گیرش خود را آغاز کرده باشد، زیرا در چنین شرایطی سرامیک کاملاً به ملات نچسبیده و بعداً جدا خواهد شد. پس از نصب سرامیک، و گیرش ملات، سطح سرامیک را آب می ‌زنند تا کاغذ روی آن جدا شود و پس از آن با دوغاب، درز آنها را پر می‌کنند. سرامیک های استخری و سرامیک های که برای زیبا سازی به کار می روند اگر روی کاغذ نبوده باشند باید نصب سرامیک‌، دانه دانه و با دقت فراوان در کنار یکدیگر انجام می‌شود. در این حالت باید سطح به دست آمده کاملاً صاف و یکنواخت باشد.‌ شکل سرامیک، مربع، مستطیل، شش گوشه و مانند اینهاست.
  • برای پر کردن بندها مقدار دوغاب سیمان و پودر سنگ به اندازه سرامی‌ها بستگی دارد. دوغاب مصرف شده برای بندکشی همیشه بیش از حجم فضای خالی است‌، زیرا مقداری از دوغاب مصرفی برای سرامیک کاری باقی میماند که پاک می گردد و دوباره از آن استفاده نمی شود بنابراین حجم دوغاب مصرفی برای سرامیک کاری استخر  با حساب کردن مقدار  دورریز به میزان یک لیتر در هر مترمربع پیشنهاد می‌شود.
  • در هنگام نصب سرامیک باید محل کفشورها و مکش ها محل نصب اسکیمر و … برشهای بسیار دقیق اجرا شود و در محل کفشورها و مکش ها  نبایستی سرامیک را چندین برش زده و کنار همدیگر قرار داد. تمام سطح کار باید صاف بوده و هیچگونه برآمدگی و بر جستگی نداشته باشد همچنین کف استخر هیچ گونه سرامیک شکسته و تیزی استفاده نگردد.
  • از مزایای سرامیک کاری استخر ها این است که سطح زیبا و صافی به ما می دهد و تمیز کردن و جارو زدن استخر بسیار راحت تر می باشد در صورتی که استخر های بتنی همیشه با مشکل خزه بستن کنج ها و دیواره ها و سبز شدن سریع آن مواجه هستند و به دفعات نیاز به رنگ آمیزی دارند.
  • در فصولی که از استخر استفاده نمی شود و خالی بودن استخر باعث ترک برداشتن رنگ استخر می شود در صورتی که استخرهای سرامیک کاری شده سالیان سال با یک شستشویی ساده زیبایی اولیه خود را دوباره به دست می آوردند.

طراحی و ساخت استخر

مرحله نهایی ساخت

پس از اتمام کاشی‌کاری و زیبا سازی محیط اطراف استخر ویلایی، درون آن را از آب پر کرده و پمپ‌ها و سیستم گرمایشی و روشنایی آن  را روشن می‌کنیم. پس از بررسی همه موارد و عدم عیب و ایرادی می‌توان از استخر استفاده کرد. بهتر است اولین بار این کار را در حضور متخصص انجام داد.

عوامل تاثیر گذار در هزینه طراحی و ساخت استخر

  1. اندازه استخر
  2. مصالح ساخت استخر
  3. نوع طراحی

طراحی و ساخت استخر

انواع روش ساخت استخر

ساخت استخر بتنی
  • بتن محبوب ترین مواد برای ساخت استخر است. چون بسیار قوی و بادوام است.
  • تضمین می کند که شما می توانید برای مدت طولانی از استخر خود لذت ببرید.
  • ساخت استخر با بتن تضمین می کند که برای آخرین بار آن را ساخته اید. (یک بار برای همیشه)
  • استخرهای بتنی می توانند به هر شکل و اندازه ای ساخته شوند. اگر می خواهید استخری مطابق سلیقه خود طراحی کنید بتن انتخاب مناسبی است.
  • بتن بهترین انتخاب برای استخرهای بزرگ است.
  • یک انتخاب ابدی و پایدار که ضمیمه ظاهر بیرونی خانه می شود.
  • بتن قوی ترین و پایدارترین متریال است. اما در عین حال گران ترین متریال می باشد.
ساخت استخر فایبرگلاس
  • استخرهای فایبر گلاس یا پیش ساخته به دلیل ارزان بودن و این که در مدت زمان کوتاهی نصب می شود بسیار محبوب هستند. ولی باید به این نکته توجه کرد که در هر متراژی قابل اجرا نیست.
  • استخرهای فایبرگلاس اغلب به صورت یک فرم تکمیل شده به فروش می رسند. این امر موجب می شود که آنها به راحتی بتوانند در جای خود قرار بگیرند.
  • فایبرگلاس آماده شده را پس از حفاری سایت مورد نظر شما می آورند و در محل دفع می شود.
  • فایبرگلاس بهترین دوام و تعادل را دارد و از نظر قیمت مناسب هستند.
  • برای استخر های آب شور فایبرگلاس و وینیل مناسب هستند.
ساخت استخر وینیل
  • استخرهای وینیل لینر ارزان ترین گزینه هستند. در نتیجه کمترین هزینه ساخت استخر را به دنبال دارد.
  • بالشتک های وینیل معمولا بزرگ و ورقه ای هستند و به صورت خطی استخر را تکمیل می کنند.
  • برای ساخت استخر خانگی ورق های وینیل به صرفه و اقتصادی هستند.
  • خیلی سریع تر از فایبرگلاس و بتن ساخته می شوند. اما این استخرها نیاز به نگه داری زیادی دارند.
  • قوانین سختی برای نصب آنها وجود دارد. که می تواند به هزینه ها اضافه شود، در هنگام نصب وینیل خیلی باید دقت داشت. زیرا در هنگام نصب ممکن است ورق ها شل، چروک دار و یا حباب دار شوند. این موضوع به این معنی است که نصب آنها نیاز به تنظیم منظم دارند تا ظاهر جذاب خود را حفظ کنند.
  • نکته قابل توجه برای ساخت استخر با وینیل این است که چون در وینیل لینر مواد بسیار قوی نیست، این احتمال وجود دارد که پس از گذشت چند سال نیاز به عوض کردن استخر باشد و این موضوع ممکن است در آینده هزینه ای جدید برای شما به وجود بیاورد.

طراحی و ساخت استخر

نتیجه گیری:

در اینجا مروری داشتیم بر موارد کاربردی و لازم در انتخاب و مقدمات ساخت استخر تا به شما کمک کنیم بتوانید انتخاب آگاهانه‌ای داشته باشید. در ابتدا انواع استخر را بررسی کردیم. در قسمت مقدمات ساخت توضیح دادیم که ابتدا باید بودجه‌تان را در نظر بگیرید.
سپس با توجه به فضایی که می‌خواهید به این کار اختصاص دهید مدل استخرتان را تعیین کنید. در نهایت ایده‌هایتان را با یک پیمانکار کاربلد در میان بگذارید تا بتوانید استخر مدنظرتان را در خانه‌تان داشته باشید و بتوانید کمال لذت را ببرید.
در ادامه با اشاراتی به زیرساخت‌های لازم جهت ساخت استخر خانگی به برآورد هزینه ساخت پرداختیم تا بتوانید دیدی واقع‌ بینانه‌تر نسبت به بودجه ‌ی لازم داشته باشید. در نهایت نگاهی انداختیم به مدل‌های مختلف استخر خانگی. به یاد داشته باشید که شما به این مدل‌ها محدود نیستید و با کمی خلاقیت و در نظر گرفتن بودجه و فضا، می‌توانید استخر رویایی ‌تان را بسازید.

  • برای داشتن یک استخر متفاوت و خاص می‌توانید از کلیشه‌ی اشکال زاویه‌دار فراتر روید. یک استخر با گوشه‌های خمیده می‌تواند نمای زیبایی به خانه‌ی شما دهد.
  • می‌توانید با انتخاب نمای بیرونی و رنگ متفاوت کاشی‌کاری‌ها، استخرتان را جذاب‌تر نمایید.
  • برای داشتن یک استخر خانگی خصوصی‌تر می‌توانید از شیشه‌ها بهره گیرید. با استفاده از شیشه‌های مات یا شفاف فضا را آن‌گونه که می‌خواهید شکل دهید.
  • اگر فرزندی دارید یا با کودکان در ارتباطید، در طراحی استخرهای خانگی آن‌ها را فراموش نکنید. می‌توانید برایشان یک سکو یا سرسره در نظر بگیرید و دنیای شیرینشان را شیرین‌تر کنید.
  • با تلفیق آبنما با استخر می‌توانید صدای لذت‌بخش و آرامش‌بخش آبشارگونه را در فضای خانه‌ی خود تجربه کنید.

ساخت استخر برای کاربرهای مختلفی انجام می شود. از کاربری های خانگی و استفاده شخصی گرفته تا صنعتی و کشاورزی در هر صورت ساخت جکوزی و استخر در منازل و یا پروژه های بزرگ امکان پذیر است. ساخت استخر امروزه از محبوب ترین اقدامات ساخت و ساز می باشد .به علت محبوبیت ورزش های آبی و تاثیر درمانی شنا استخر های آب گرم و سرد رواج یافته و مردم به استفاده از استخر روی آوردند.

ورزش های آبی از محبوبترین رشته های ورزشی و تفریحی در کشور هستند و به همین سبب بر اهمیت آن افزوده می شود .امروزه از هر قشر مردم و در هر سن و سالی به علت مزایای ورزش های آبی به آن روی آوردند. این ورزش ها در سلامت روحی و تمدد اعصاب تاثیر گذار است .بسیاری از مردم نیز علاقه دارند تا امکانات مورد نیاز خود را در داخل منزل خود ایجاد نمایند .به همین سبب استخر و جکوزی و تجهیزات آن را در داخل منزل ایجاد می نمایند و شرکت های بسیاری به ساخت استخر اقدام نموده اند.

طراحی و ساخت استخر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *