قبل از ورود پکیج ها به خانه و ساختمان ها هنگامی که صحبت از تامین آب گرم میشد، آبگرمکن بهترین و رایجترین گزینه پیش رو بود اما در حال حاضر با توجه به گسترش استفاده از پکیج ها و لزوم آشنایی خانواده ها با انواع سیستم های گرمایشی که هر کدام برحسب کارکرد، امنیت و بازدهی متفاوت هستند ممکن است انتخاب میان آن ها را برای شما سخت کند. در این مقاله قصد داریم بررسی بر تفاوت پکیج و آبگرمکن داشته باشیم و به صورت خلاصه تفاوت های این دو را برایتان توضیح دهیم تا شما در انتخاب و خرید هریک از این محصولات دچار مشکل نشوید و با اطمینان عمل کنید.
فهرست
آبگرمکن
همانطور که از نامش پیدا است، دستگاهی است که آب گرم منازل یا ساختمان به کمک آن تأمین میشود تا نیازهای معمول خانه مثل شستشو ظروف و لباس، طبخ غذا و استحمام توسط آن برطرف شود. از آبگرمکن حتی در کارخانه های صنعتی نیز استفاده میشود از این رو بر اساس کاربرد و حجم آب گرم مورد نیاز، انواع و اقسام مختلفی از این دستگاه وجود دارد.به طورکلی این دستگاه را برحسب منبع که انرژی تولید میکند بر دو نوع میشمارند: آبگرمکن های مستقیم مثل آبگرمکن های گازی، نفتی و یا الکتریکی که منبع انرژی آنها در داخل خود دستگاه تعبیه شده است و آبگرمکن های غیرمستقیم مثل انواع آبگرمکن های خورشیدی و کویلدار که منبع انرژی آنها خارج از دستگاه و در مکانی مثل موتورخانه ها قرار دارد.
به طور کلی آبگرمکن ها در داخل خود شبکه ای لوله ای از جنس مس دارند که زیر این لوله ها مشعلی قرار دارد که آن را گرم میکند. با عبور آب از درون این لوله ها، آب گرم میشود. نوع مخزن دار آبگرمکن ها با دارا بودن مخزن که آب درون آن قرار دارد شناخته میشوند که مشعل در زیر این مخزن قرار میگیرد تا فرآیند گرم شدن آب انجام شود. شایع ترین نوع آبگرمکن در کشور ما نیز انواع آبگرمکن های گازی هستند که نوع مخزن دار آن ها به آبگرمکن های زمینی معروف است ولی نوع متداول تر آبگرمکن های خانگی، نوع دیواری است که فضای کمی اشغال میکند.
پکیج
پکیج مجموعهای کوچک ولی با بازدهی بالا است که وظایف موتورخانه را شبیه سازی میکند. به این معنی که به واسطه عملکرد پکیج علاوه بر آب گرم موردنیاز برای مصارف خانگی، آب گرم رادیاتورها نیز تأمین میشود تا به کمک آن خانه گرم شود. در واقع این دستگاه به نوعی عملکرد آبگرمکن و بخاری را در قالب یک مجموعه ارائه میدهد. بازدهی بالا، امنیت بیشتر و امکان استفاده از آنها بهطور مستقل مهمترین دلایل محبوبیت پکیج های گرمایشی و مزیت آنها نسبت به موتورخانه یا شوفاژخانه هستند.
شاید برایتان جالب باشد که پکیج چطور کار میکند؟ هر پکیج در بالای مشعل خود لوله هایی دارد که از یک طرف آب سرد به آنها وارد و از سمت دیگر آب گرم خارج میشود و به سمت رادیاتورها هدایت میشود این آب گرم داخل رادیاتورها گردش میکند و از طریق گرم کردن رادیاتورها، باعث گرم شدن خانه میشود. و این روند بطور مداوم تکرار میشود تا محیط را گرم کند. پکیج ها بر اساس محل قرارگیری بر دو نوع دیواری و زمینی هستند و بر اساس نوع تأمین آب گرم مصرفی و تعداد مبدل به انواع پکیج فن دار، بدون فن، یک مبدله و دو مبدله تقسیم میشوند. پکیج ها در حال حاضر رایج ترین سیستم گرمایشی مورد استفاده در سراسر جهان میباشند و امن ترین سیستم گرمایشی خانگی که تا امروز معرفی شده اند.
تفاوت پکیج و آبگرمکن
در زیر به چند مورد از تفاوت پکیج و آبگرمکن می پردازیم:
- بطور کلی پکیج، یک موتورخانه کامل با بالاترين بازدهی و کیفیت و با کمترين مصرف انرژی و فضا میباشند و به صرفه تر از آبگرمکن های دیواری هستند؛ زیرا میتوان از مزاحمت موتورخانه و شوفاژ راحت شد و همچنین اینکه به کمک پکیج علاوه بر تامین آب گرم مصرفی، گرمایش مطبوع نیز برای محیط فراهم میشود.
- ممکن است فکر کنید که پکیج ها به دلیل قیمت بالاتری که نسبت به آبگرمکن دارند، به صرفه نیستند؛ اما به این نکته توجه کنید که شما با خرید پکیج با یک تیر دو نشان میزنید و دیگر نیاز به پرداخت هزینه برای بخاری و آبگرمکن ندارید.
- حذف لوله کشی گسترده در ساختمانها و استقلال واحدهای هر ساختمان از جهت تامین آب گرم مصرفی از مهمترین مزایای پکیجهای دیواری است.
- اشغال فضای کم از دیگر مزیتهای پکیجهای دیواری و آبگرمکن های دیواری است، اما باید به این نکته مهم توجه کنید که پکیج را در محیط های کوچکتر از 60 متر نمیتوانید استفاده کنید.
- آبگرمکن های بدون مخزن معمولا یک مشکل بزرگ دارند و آن این است که بطور ناگهانی آب سرد میشود و در فصل زمستان بیشتر شاهد آن هستیم، که این مشکل در پکیجهای دیواری وجود ندارد.
- اگر در منطقهای که زندگی میکنید با قطعی برق بطور مکرر رو به رو هستید، استفاده از آبگرمکن بجای پکیج را بیشتر به شما توصیه میکنیم، زیرا پکیجهای دیواری کاملا از برق استفاده میکنند.
- یک نکته مهم که در هر دو این وسیله ها وجود دارد این است که باعث میشوند که محیط شما خشک شود و هوای آن سنگین شود که این شرایط برای کوکان ممکن است خطرناک باشد. بهتر است هر از گاهی پنجره ها را باز کنید تا در محیط هوا رد و بدل شود.
- در نهایت اگر میخواهید که یک پکیج با عمر طولانی و دوام بالا داشته باشید، بهتر است به دلیل رسوب گذاری املاح موجود در آب، به صورت دوره ای آن را سرویس کنید.
- از نظر خطر پذیری هم بدلیل استفاده استانداردهای مطلق اروپایی و تامین گرمایش با آب گرم و رادیاتور، خطر پذیری ساختمان توسط بخاری و آّبگرمکن حذف شده و دیگر هیچ نیازی به آبگرمکن و بخاری در ساختمان نیست.
- تعمیرات یک پکیج چندین برابر آسانتر از تعمیرات یک موتورخانه بزرگ و پیچیده میباشد. به همین دلیل در مصرف هزینههای تعمیرات بسیار صرفه جویی میشود.
- همچنین قابلیت اتصال به وای فای و دیگر موارد نیز برای بعضی پکیج ها تعبیه شده است که به کاربر این توانایی را می دهد تا با گوشی هوشمند خود برای دستگاه برنامه ریزی کرده و میزان مصرف انرژی را برای مدت زمان خاصی مدیریت کند.
- اکثر پکیج ها مجهز به سیستم هایی نظیر ضدیخ هستند.
نتیجه پایانی از بررسی تفاوت پکیج و آبگرمکن
تا اینجای مطلب مزایا و معایب هر دو دستگاه پکیج و آبگرمکن گفته شد اما در مقایسه با مزایا و کارایی پکیج، معایب آن قابل چشم پوشی است. از این رو می توان گفت که استفاده از پکیج به مراتب بهتر و مناسب تر از آبگرمکن است و پاسخگوی نیاز اعضای خانواده است.
همچنین استفاده از پکیج ها بسیار مرسوم شده است درواقع چیزی در حدود ۷۰ درصد خانه ها و واحد های ساختمانی جدید مجهز به این نوع سیستم گرمایشی هستند. اندازه کوچک و توانایی ایجاد گرمایش مطبوع با بازدهی و ایمنی چند برابر دلایل محبوبیت این سیستم است ولی به هر عنوان این شما هستید که باید با توجه به نیازی که دارید تصمیم بگیرید کدام را انتخاب کنید.
اگر بودجه شما برای خرید و نصب پکیج کافی نیست، در این صورت بهتر است از آبگرمکن استفاده کنید و آب گرم مصرفی خود را از طریق آبگرمکن تامین کنید. در غیر اینصورت با تحقیق و بررسی، پکیجی با کیفیت را انتخاب کرده و نصب کنید. اگر چه پکیچ ها از استاندارد بالایی برخوردارند، اما بین آن ها تفاوت هایی وجود دارد، که سبب برتری یکی بر دیگری میشود.