مقالات

فن کویل

فن کویل

وظیفه سیستم فن کویل تامین سرمایش و گرمایش می باشد. این سیستم در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و … کاربرد فراوانی دارد و مورد توجه بسیاری از مصرف کنندگان محترم قرار می گیرد و به طور کلی سیستم فن کویل شاخه ای از تهویه مطبوع می‌باشد.
فن کویل ها دارای انواع مدل ها و ظرفیت های متفاوتی می باشند که بر اساس کاربری متفاوت است. واحد اندازه گیری فن کویل CFM به معنی ظرفیت هوادهی می‌باشد.

نحوه عملکرد فن کویل

فن کویل با چرخش آب سرد در درون کویل ها  که از یک سیستم مرکزی مثل چیلر تغذیه می کند و یکی شدن آن با هوا باعث تولید هوای خنک می شود. برای تامین گرمایش فن کویل با چرخش آب گرم در درون کویل ها  که از یک موتور خانه یا پکیج تغذیه می کند و یکی شدن آن با هوا باعث تولید هوای گرم می شود. فن کویل با دینام ( موتور های کوچک ) کار می کند که برای هر فن کویل دینام های متفاوت با شفت های متفاوت می باشد. فن کویل ها اغلب دارای سه دور موتور می باشند که به وسیله کلید سلکتوری یا ترموستات تنظیم می شوند.

انواع فن کویل

فن کویل ها انواع مختلفی دارد که بنا به شرایط محیط، متراژ و همچنین از همه مهمتر بنا به راحتی شما آن ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در ادامه با معرفی هر کدام ما همراه باشید:

فن کویل سقفی

فن کویل سقفی در دو مدل کابین دار و بدون کابین در ظرفیت 200 الی 1200 cfm تولید و در بازار عرضه می شوند. این نوع همانطور که از نامش پیداست درون سقف کاذب ساختمان قرار می گیرد، و به این ترتیب حجم مفید سازه را اشغال نمی کند. بدنه ی آن از جنس ورق گالوانیزه محکم ضد زنگ تهیه شده همچنین در بیشتر برندها دارای عایق مناسب مقاوم در برابر حرارت و اشتعال می باشند.

از دیگر مزایای این سیستم ها می توان به دسترسی راحت به پنل، نصب و راه اندازی آسان و کم هزینه، حجم و وزن کم اشاره نمود. با توجه به انتخاب مشتری قابل ارائه در مدل های دریچه مکش روبه رو یا پایین نیز هستند. از نظر هوادهی مدل سقفی به دو دسته کلی پخش هوا به صورت دو طرفه و چهار طرفه است.

فن کویل زمینی

فن کویل زمینی در دو مدل روبه رو زن و بالازن تولید می شود. این مدل مناسب استفاده در راهروهای مدارس، بیمارستان ها، مساجد در ظرفیت های 200 الی 1200 cfm است. از نکات اساسی و مهم به هنگام استفاده از این سری تجهیزات این ست که باید با فاصله ی مناسب از زمین جهت جریان هوا نصب شوند.

فن کویل زمینی

مدل زمینی عمل مکش هوا را از پایین دستگاه و انتقال هوا را از بالا انجام می دهد. این نوع سیستم ها از بدنه ای مقاوم در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی برخوردار اند و طراحی و ظاهر شیک و ساده ای دارند. نصب مدل زمینی روی زمین بر دیوار است. قدرت سرمایش و گرمایش فن کویل زمینی و راندمان هوادهی آن در مدل های مختلف، متفاوت اند که لازم است بسته به نیاز محیط مد نظر، مدل مناسب را انتخاب کرد.

فن کویل زمینی

فن کویل دیواری

همانطور که از عنوان فن کویل دیواری می توان دریافت، موقعیت نصب آن بر روی دیوار است. ظاهر این دستگاه شباهت زیادی به پنل داخلی کولر گازی دارد. فن کویل های دیواری در ظرفیت های 200 الی 800 cfm با قابلیت عملکرد سرد و گرم تولید و روانه بازارمی شوند. شرکت های سازنده در ساخت این نوع از تکنولوژی های به روزی مانند نمایشگر LED، فیلترهای قابل شستشو و تعویض، دریچه ی خودکار تنظیم هوا بهره می گیرند. به طور کلی این سیستم توسط بعضی از برندها در دو نوع دو لوله و چهار لوله تولید می شوند.

فن کویل دیواری

در فن کویل دیواری دو لوله، یک لوله مخصوص ورود آب به کویل و لوله دیگر مخصوص خروج آن از کویل است. در مدل های چهار لوله برای سیستم سرمایش دو لوله ورود و خروج آب و دو لوله هم به صورت جداگانه برای سیستم سرمایش ورود و خروج آن است. آب سرد این دستگاه از دستگاه مرکزی چیلر و آب گرم از موتورخانه مرکزی و یا سیستم های مشابه تامین می شود. برخی از مدل های دیواری از سیستم هواساز مرکزی به منظور جهت تامین هوا مکش استفاده می کند.

فن کویل کاستی

فن کویل کاستی در دو مدل چهارجهته و دوجهته در ظرفیت های 300 تا 1500 cfm تولید و عرضه می گردد. این مدل به صورت یکنواخت هوا را از بالا به پایین توزیع می کند. مدل های کاستی درون سقف کاذب قرار می گیرند و تنها دریچه خروجی هوا نمایان می شود. در مجتمع های اداری، تجاری و سالن ها بزرگ جهت تامین هوای سرد و گرم کاربرد دارند.

فن کویل کاستی

فن کویل کاستی مجهز به پمپ آب درین به منظور پمپاژ آب حاصل از تقطیر دستگاه می باشد. اغلب مدل های مجهز به دمپر قابل تنظیم است که جهت انتقال هوا به داخل محیط مد نظر می باشد. مدل کاستی چهار طرفه هوا را از چهار جهت خارج و فوت می کند. اگر در ساختمانی نیاز به تامین هوای دائم از بیرون باشد، مدل کاستی مناسب است.

برای خرید فن کویل به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

  • نوع فن کویل

فن کویل ها دارای انواع مختلفی هستند برای مثال مدل زمینی، شیب دار، توکار، سقفی، کاستی، کاستی چهار طرفه که با توجه به نوع کاربری توسط افراد صاحب نظر و کارشناسان مشخص می شود.

  • ظرفیت مناسب فن کویل

یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب سیستم سرمایشی مناسب بودن ظرفیت سرمایش و گرمایش آن است. در زمان محاسبه ظرفیت فن کویل که به طور کلی بر اساس بار برودتی کل در هر فصل تعیین می شود بهتر است که ظرفیت آن در دور متوسط مبنای محاسبه قرار گرفته شود.

جدول ظرفیت فن کویل
  • ابعاد فن کویل

باید فن کویل مورد نظر در ابعادی باشد که در محل بتوان آن را نصب کرد. ابعاد بسیار حائز اهمیت است و این موضوع در مدل های کاستی اهمیت ویژه ای دارد.

  • کویل دستگاه فن کویل

در حقیقت، کویل همان محل عبور سیال سرد یا گرم است و معمولاً از جنس لوله های مسی با فین های آلومینیومی تولید می گردد و باید متناسب با ظرفیت مورد نظر باشد.

  • بدنه فن کویل

بدنه فن کویل بهتر است که یکپارچه باشد تا در طول زمان بخش های مختلف دچار لرزش نشود.

  • زیبایی فن کویل

زیبایی فن کویل ها نیز به ویژه فن کویل های زمینی که بخشی از اجزا ساختمان هستند حائز اهمیت است.

  • موتور فن کویل

از الکتروموتور برای انواع سه دور و حداکثر ۸ دور روی فن کویل ها استفاده می شود.

  • فن دستگاه

در حقیقت، فن وظیفه ی حرکت هوا را دارد. معمولا در ساخت فن ها از جنس فلز ی پلاستیک استفاده می شود.

  • کنترل فن کویل

زمان استارت، تغییر دور یا قطع عملکرد الکتروموتور فن هوادهی در فن کویل ها هم به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک قابل تنظیم است. اما استفاده از حالت اتوماتیک بهتر است.

  • فشار کار دستگاه

فشار کار در این سیستم ها بسیار حائز اهمیت است زیرا در ساختمان های مرتفع فشار آب درون کویل بیش از ۶ بار خواهد بود. بنابراین در زمان انتخاب به این موضوع توجه کنید.

  • قیمت فن کویل

عمدتا در انتخاب هر کالایی قیمت حرف اول را می زند اما در انتخاب فن کویل تنها قیمت ملاک نیست و موارد دیگری از جمله آسایش دمائی ساکنین، مسئله طول عمر، صدا، راندمان، ظرفیت و زیبائی آن نیز حائز اهمیت است.

مزایای استفاده از فن کویل

  • فن کویل‌ها برخلاف سیستم هوارسان، نیاز به کانال کشی ندارند به همین دلیل فضای کمتری را از محیط اشغال می‌کنند. کنترل این سیستم بسیار ساده‌تر از دیگر تجهیزات سرمایش و گرمایش است و هزینه کمتری را دربردارد.
  • فن کویل این امکان را فراهم می‌کنند که برای هر بخش و اتاق دمای دلخواه را انتخاب کنیم. ذات مستقل بودن این سیستم‌ها نیز باعث می‌شود تا حین استفاده از آن‌ها، آلودگی اتاق‌ها به یکدیگر انتقال نیابد. از آنجا که می‌توان دمای نقاط مختلف را به دلخواه تغییر داد یا برخی نقاط را خاموش کرد، می‌توان به صورت هدفمند از سرمایش و گرمایش آن‌ها بهره گرفت و از این طریق مصرف انرژی نیز کمتر می‌شود.
  • این دستگاه در حجم کوچکتری تولید شده و جایگزین تجهیزات مرکزی برای گرمایشی و سرمایش می شود. به این ترتیب نیازی به فضای خیلی بزرگ برای تجهیزات قدیمی نیست.
  • استفاده از کانال کشی به سبک کولر آبی در این سیستم وجود ندارد و تنها نیاز به لوله کشی و برق کشی است. سیستم لوله کشی ساختمان و برق کشی ساختمان برای نصب فن کویل بسیار ساده تر از کانال کشی های مرسوم است.
  • صرفه جویی در مصرف انرژی فن کویل بسیار بالاست به طوری که خیلی راحت می توانید سیستم هوا دهی اتاق های غیر قابل استفاده را خاموش کنید. فن کویل امکان تنظیم هوای مستقل در هر فضا را ایجاد کرده است.

معایب فن کویل ها

  • این سیستم ها نیاز به نگه داری بیشتری نسبت به سیستم های تمام هوا دارند.
  • مناطق داخلی فن کویل ممکن است نیاز به کانال های جداگانه جهت خروج هوا داشته باشند.

خرید فن کویل

طبق تمام مطالبی که گفته شد فن کویل ها باید به درستی انتخاب و اجرا شوند شما مشترین عزیز میتوانید با کارشناسی مهندسین بخش فروش تاسیسات چشمک بهترین و مناسب ترین فن کویل را با گارانتی اصلی انتخاب و خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *